Woning verzekeren

Wanneer je een eigen woning hebt, is het aan te raden deze (inclusief de inboedel) goed te verzekeren. Deze verzekeringen behoren tot de categorie schadeverzekeringen. Hierbij is het doel om het vermogen van de verzekerde te beschermen; wanneer dit vermogen wordt beschadigd of verloren gaat zal de verzekeraar (verzekeringsmaatschappij) de kosten dekken. Dit alles is natuurlijk afhankelijk van het type verzekering. Om een woning te verzekeren komen de volgende verzekeringen om de hoek kijken:

Ben ik verplicht mijn huis te verzekeren?

Het is niet verplicht één of meer van de bovenstaande verzekeringen af te sluiten. Er zijn mensen die er voor kiezen geen verzekering af te sluiten omdat dit enkele honderen euro’s (afhankelijk van de eventueel verzekerde goederen) op jaarbasis aan kosten bespaard. Uiteraard is het wel aan te raden om je voor de bovenstaande zaken goed te verzekeren, wanneer er iets gebeurd is het een troost dat de kosten, al dan niet gedeeltelijk, door de verzekeringsmaatschappij worden vergoed.

Huurwoning: wel of niet verzekerd?

Wanneer je een huurwoning hebt kan het zijn dat enkele verzekeringen door de huurder zijn afgesloten, het is natuurlijk belangrijk om te weten hoe en of dit goed geregeld is. Bespreek dit soort zaken dus goed met de verhuurder zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan als er bijvoorbeeld brand uitbreekt.