Woning verhuren

Op een moment in uw leven kunt u gaan overwegen om misschien uw woning te verhuren. Dit kan verschillende redenen hebben, maar de meest voorkomende zijn:

* Mensen die voor hun werk naar het buitenland moeten en hun woning niet willen verkopen
– voordeel: u kunt een extra centje verdienen en bovendien de hypotheeklasten betalen
* Mensen die gaan samenwonen en toch wat zekerheid willen behouden
– voordeel: mocht het verkeerd lopen, kunt u altijd terugvallen op uw woning

Oriëntatie

Wanneer u een woning wilt gaan verhuren zult u zich eerst moeten oriënteren. Er komen namelijk veel zaken kijken bij het verhuren van een woning. Waar moet u rekening mee houden, wat is de regelgeving en uiteraard hoeveel huur kunt u vragen? U kunt er voor kiezen om advies in te winnen bij een zogenaamde huurmakelaar, bijvoorbeeld NVM. Een makelaar weet precies wat de regelgeving is en wat de mogelijkheden zijn.

Woning aanbieden

Wanneer u zich georiënteerd heeft is het tijd om de woning aan te bieden. U kunt uw woning op verschillende manieren aanbieden, bijvoorbeeld door zelf een advertentie te plaatsen. Marktplaats.nl en funda.nl zijn mooie voorbeelden om te adverteren. U kunt ook uiteraard hulp inroepen van een makelaar die voor u een aantal potentiële huurders gaat zoeken. U kunt hierbij eisen stellen aan de potentiële huurder, zodat u weet wie u in uw huis achterlaat.

Woning bezichtiging

Het is altijd slim om eerst de potentiële huurder wat te leren kennen. De bezichtiging is daar een uitstekende gelegenheid voor. U kunt aan de huurder vertellen wat uw eisen zijn en door een gesprek aan te gaan leert u de huurder ook wat kennen. Natuurlijk zijn er altijd risico’s, maar meestal merkt u al na een kort gesprek met een potentiële huurder of u het vertrouwd of niet.

Huurovereenkomst / huurcontract

Als u de woning uiteindelijk ook gaat verhuren is het altijd slim om een huurcontract op te maken. Hierin kunt u alles laten opnemen wat u wilt en uiteraard kan een tussenpersoon hier zeker van waarde zijn. Een makelaar kan voor u een overeenkomst opstellen waarin alle details staan en die uiteindelijk getekend moet worden door de huurder en verhuurder. U wordt dan ook op de hoogte gesteld van de rechten en plichten van zowel de huurder als verhuurder. Hierdoor komt u nooit voor verrassingen te staan.

Onnodige risico’s vermijden

Er zijn natuurlijk altijd risico’s bij het verhuren van een woning. U kunt bijvoorbeeld het water, de elektra en het gas laten betalen door de huurder. Zo komt u niet voor verrassingen te staan bij terugkomst. Een paar andere tips zijn:

 

  • * Waarborgsom vaststellen in het contract
  • * Inboedelstaat laten vaststellen