Woning kopen in Duitsland – Huis in Duitsland

Een woning / huis kopen in Duitsland; veel mensen denken er wel over na maar durven de stap niet te zetten. Toch is het zeker het overwegen waard, zeker wanneer je al in de grensstreek woont. Een woning net over de Duitse grens is dan een stuk voordeliger. In Duitsland koop je bij wijze van spreken een groot en luxe vrijstaand huis voor het bedrag waar je hier in Nederland een simpel rijtjeshuis voor koopt.

Een huis in Duitsland; de voordelen

Om te beginnen is het dus sowieso al een stuk goedkoper als in Nederland. Ook zijn er in Duitsland nog ruime bouwkavels te koop waarop je zelf je droomhuis kunt bouwen. En dat laten bouwen is door een Duitse aannemer minder duur als hier in Nederland, terwijl de kwaliteit vaak nog beter is als bij Nederlandse firma’s. Verder zul je in Duitsland met meer plezier wonen omdat je niet bij je buren op de lip zit; de dorpen zijn ruimer van opzet en de kavels groter. Daarbij wordt er meer aan de natuur gedacht.

Andere bijkomende voordelen van wonen en leven in Duitsland zijn bijvoorbeeld het feit dat autorijden ook goedkoper is en je profiteert ook nog eens van fiscale voordelen. Zo geldt de hypotheekrenteaftrek ook gewoon in Duitsland in de meeste gevallen. Voorwaarde is wel dat je blijft werken in Nederland. De belastingen voor WOZ zijn lager en geld lenen voor je woning is ook een stuk eenvoudiger, helemaal als het doel ervan is om de woning energiezuiniger (beter voor het milieu) te bouwen. Er zijn nog enkele andere voordelen, die we helemaal onderaan deze pagina voor je opsommen.

En dan nu de nadelen van een huis in Duitsland

Helaas zijn er niet alleen maar voordelen. Als je in Duitsland gaat wonen verhuis je immers toch naar een ander land en dat blijft niet helemaal zonder gevolgen. Je woont waarschijnlijk verder van je werk af, moet de Duitse taal gaan aanleren om formaliteiten af te wikkelen en je komt terecht in de molen van de Duitse bureaucratie. Want bij sommige zaken is dat in Duitsland nog erger dan hier.

Praten met Nederlanders die in Duitsland wonen

Al met al zijn er dus zowel plus als minpunten waarom je wel of niet naar Duitsland zou gaan te wonen. Voor meer informatie raden we je aan om eens te gaan praten met mensen die reeds naar Duitsland zijn verhuisd. Zo’n gesprek is altijd leerzaam en op die manier hoor je vaak weer andere dingen als die je hierboven leest.