Een verkooptekst opstellen voor je woning

Als je besloten hebt om je huis zelf te gaan verkopen, moet je ook zelf zorgen voor een verkooptekst. Een goede verkooptekst schrijven is niet zo eenvoudig als het lijkt. De tekst moet kort en bondig zijn. Lange verkoopteksten werken niet; geinteresseerden hebben geen zin om bij elke woning die ze bekijken een waslijst aan informatie voorgeschoteld te krijgen. Op die manier zijn ze eerder geneigd om de tekst snel door te scrollen en vervolgens klikken ze snel door naar de volgende. Aan de andere kant moet de verkooptekst natuurlijk wel compleet zijn. Mensen lezen graag over zowel de voordelen als de minpunten van een huis. Wees daarom eerlijk en vermeld ook eventuele tekortkomingen.

Welke informatie moet een goede verkooptekst voor een huis altijd bevatten?

Als je begint met schrijven moet je er om denken dat bepaalde informatie van cruciaal belang is voor een aspirant koper van je huis. Hij of zij wil graag lezen over het soort woning. Is het een twee- onder een kap, een vrijstaand huis of een rijtjeshuis. Hoe ziet de indeling van het huis er uit? Is het een prettige buurt om in te wonen? Bij een mogelijke koper komen al dat soort vragen snel naar boven. Geef daarom gelijk antwoord op deze standaard vragen, zodat je hiermee bij een eventuele bezichtiging niet overladen wordt.

Afmetingen en bouwjaar in je verkooptekst vermelden

Ook afmetingen willen mensen graag direct weten. Hierbij moet je denken aan de inhoud (bruto inhoud van de woning in kubieke meters) en de totale gebruiksoppervlakte in vierkante meters. Verder is het vermelden van het bouwjaar enorm belangrijk in een goede verkooptekst. Houdt er ook rekening mee dat je verkooptekst de mogelijke pluspunten bevat zoals een luxe keuken, een HR- of combiketel, een balkon of een ruime douche met ligbad. Dit soort dingen zijn voor veel mensen zogeheten triggers om je huis te komen bezichtigen.

Verder ben je verplicht te melden als je woning een monument is. In dat geval mag de koper namelijk zelf niet zomaar veranderingen aanbrengen.

Slimme woordkeuze gebruiken in je verkooptekst

Soms is het handig om op een creatieve manier te schrijven. Het gebruik van bepaalde woorden zorgt ervoor dat je mensen hun aandacht langer vasthoudt. Het gaat dan om woorden als verrassend, uniek, luxe, sfeervol en gezellig. Een tekst als “Dit unieke huis is voorzien van een luxe keuken met verrassend veel ruimte. Door de indeling is de kamer bijzonder sfeervol en gezellig ingericht.” doet het bijvoorbeeld erg goed.

Isolatie, dubbele beglazing en het energielabel

Tegenwoordig is besparen een hot issue. Een goede isolatie en dubbele beglazing bespaart enorm op de stookkosten (gas & stroom). Daarom is dit een must om in je verkooptekst goed naar voren te brengen. Tegenwoordig wordt er ook vaak gesproken over energielabels. Het energielabel is in beginsel verplicht bij verkoop maar er worden geen boetes opgelegd als iemand zich er niet aan houdt (m.a.w. als er geen energielabel bekend is). Je hoeft je hierover dus geen zorgen maken; ook zonder energielabel is je woning prima te verkopen. Is je huis wel voorzien van een energielabel (vooral bij nieuwere huizen), dan moet je dit natuurlijk wel vermelden. Overigens zijn de nieuwere huizen ook een behoorlijk stuk zuiniger als het gaat om energieverbruik.

Hopelijk zijn bovenstaande tips voor het opstellen en zelf schrijven van een verkooptekst nuttig. Vergeet ook niet om onze verkoop tips te bestuderen. Ze zijn erg handig bij een bezichtiging.