Informatie & Tips over het onderhandelen van de koopprijs

Wanneer je een woning hebt bezichtigd, alles eens goed op een rijtje hebt gezet en van mening bent dat het huis zeker voor jou geschikt is dan rest er natuurlijk nog een akkoord over de verkoop-/ koopprijs.

De informatie op deze pagina is samengesteld op basis van eigen ervaringen en zal daarom erg nuttig zijn. Natuurlijk is het per aanbod verschillend. Als de vraagprijs al erg scherp is zal er minder te onderhandelen zijn met de verkoper.

Stel je hebt een huis op zicht met de vraagprijs van € 250.000,-, dan is het verstandig om het huis natuurlijk zo veel mogelijk af te kraken. In het begin is het raadzaam om niet te positief te zijn; als de verkoper of de makelaar merkt dat jij zeker voor het huis wilt gaan dan zal hij zich niet zomaar laten inpakken door jouw onderhandelmethodes. Hij zal denken dat je toch het huis wel koopt, ongeacht of er nou veel of weinig van de prijs af gaat.

Een paar voorbeelden om te onderhandelen

Bij het onderhandelen is het slim om met argumenten te komen waarom het huis minder waard is; het dak moet bijvoorbeeld vervangen worden of de isolatie is niet in orde. Ga hierin ook weer niet te ver want dan komt het bij de verkoper (of bij de makelaar) niet meer geloofwaardig over. Een paar voorbeelden / tips van argumenten die je kunt aanvoeren:

  • Het dak moet binnenkort vervangen worden omdat de staat niet heel goed is
  • Er moet weer nodig geschilderd worden
  • Er is niet goed genoeg geïsoleerd, er zit niet overal dubbelglas in
  • De keuken is al oud
  • De vloer(en) is/zijn oud en aan vervanging toe
  • De badkamer is nodig aan vervanging toe

Zo zijn er nog tal van voorbeelden te bedenken, ga zelf eerst na waarover je niet tevreden bent. Dit neemt natuurlijk allemaal kosten met zich mee, de verkoper begrijpt dit normaal gesproken ook en hierdoor heb je een goede onderhandelingspositie.

Afhankelijk van de reëele vraagprijs is het verstandig een bod te plaatsen van vraagprijs minus 10% (€ 250.000 –  25.000). De verkoper weet dat je serieus bent en je zit natuurlijk al meteen goed onder de vraagprijs. Mogelijk komen de verkopers met een tegenbod van € 242.500 en dan kun je er mooi tussenin gaan zitten.

Het is natuurlijk per situatie anders, maar waarschijnlijk is dit een goede richtlijn. We wensen je veel succes bij je onderhandelingen!