Nieuwbouwwoning kopen

Een nieuwbouwwoning wordt meestal gebouwd door de volgende personen/instanties:

  • Projectontwikkelaar
  • Gemeente
  • Woningcorporatie
  • In opdracht van een particulier

Wanneer u ervoor kiest om een nieuwbouwwoning te kopen, heeft dit enkele voordelen. De belangrijkste is dat u de woning vrij op naam (von) koopt, waardoor u geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Echter kan een nieuwbouwwoning ook verhuurd worden, bijvoorbeeld door een woningcorporatie.

Als u zelf de woning wilt laten bouwen, dient u er rekening mee te houden dat u een bouwvergunning moet aanvragen. Dit moet u niet op het laatste moment doen, omdat dit meestal (inclusief voorbereidingstijd) ten minste een jaar kan duren.

Wanneer de woning klaar is wordt deze aan u opgeleverd. Enige voorwaarde hieraan is dat aan alle financiële verplichtingen is voldaan, denk hierbij aan de hypotheek. De opzichter, de vertegenwoordiger van de aannemer of projectontwikkelaar, zal samen met u de kijken of de woning zoals is overeengekomen wordt opgeleverd. Daarnaast krijgt u een opnamestaat te zien welke u moet ondertekenen. Hierop worden ook eventuele opmerkingen opgezet. De eventuele gebreken worden hierna zo spoedig mogelijk hersteld.