Woning kopen in Limburg

In het zuidoosten van Nederland staat Limburg op de kaart. De provincie is in al die decennia altijd zichzelf gebleven, in positieve zin. Met Maastricht als hoofdstad heeft Limburg een toeristische trekpleister van formaat, maar Limburg is bovenal een provincie met een eigen identiteit. Als je dus afkomstig bent uit een andere provincie, dan wordt er van je verwacht dat je je aanpast en wonen in Limburg zal dus wennen zijn.

Gezellige provincie met eigen identiteit

Limburg heeft een eigen identiteit en is anders dan andere provincies in Nederland, maar de kenmerken zijn positief. Als je namelijk van gezelligheid houdt, dan ben je in Limburg op de juiste plek. De provincie die grenst aan de buurlanden Belgiƫ en Duitsland, telt meer dan 1 miljoen inwoners en meer dan de helft daarvan woont in het verstedelijkte zuiden van de provincie. De provincie telt in totaal 33 gemeenten, waarvan Maastricht, Venlo en Sittard de grootsten zijn. Daar wonen dan ook de meeste mensen. In de steden zijn alle gewenste voorzieningen aanwezig, van bioscopen tot grote winkelcentra en van restaurants tot musea. Ook het openbaar vervoer is er goed geregeld. In de wat kleinere dorpjes is dat minder.

Vooral wonen in de stad populair

54 procent van alle inwoners in Limburg woont in het verstedelijkte zuiden van de provincie. Hoewel Limburg dunbevolkt is, zijn steden als Maastricht allesbehalve rustig. Er is altijd wat te doen en huizen lijken aan elkaar geplakt. Een woning kopen in een stad ligt dus voor de hand, maar mocht je houden van een bestaan op het platteland en dat willen combineren met een passie voor de Limburg, sluit dan zeker niet het kopen van een boerderij uit. Die zijn er namelijk ook in de provincie die graag zichzelf blijft.

Een provincie met een eigen identiteit

Limburg onderscheidt zich van andere provincies in Nederland. De eigen identiteit is vooral te danken aan de eigen taal, het Limburgs. De taal is sinds 1997 door Nederland officieel erkend als regionale taal. Bijzonder aan het Limburgs is dat bijna elk dorp en in steden zelfs bijna elke buurt zijn eigen variant heeft. Verder heeft Limburg veel dingen die typisch Limburgs zijn, zoals de overheerlijke Limburgse vlaai, vele kerktorens, fanfares en harmonieorkesten. Het feest van Limburg is natuurlijk carnaval, ofwel vastelaovend in het Limburgs. Iedereen doet aan het feest mee en carnaval in Limburg komt qua gezelligheid zeker in de buurt van carnaval in Noord-Brabant.

Ga erop uit in Limburg

Stilzitten doe je maar thuis op de bank, maar niet in Limburg. In de zuidelijkste provincie van ons land is er genoeg te zien en doen. Limburg was een provincie van de mijnbouw en die tijd herleven kan, want overal in de provincie vind je musea. Toeristen gaan vooral naar Zuid-Limburg, omdat daar de grote steden zijn. Ook voor de natuur ben je in Limburg, met de Sint Pietersberg en Vaalserberg, helemaal op de juiste plek. Het gebied van Vaals en Gulp werd in 2005 door de Stichting Natuur en Milieu nog gekozen als mooiste landschap van Nederland.

Wonen in Maastricht, Venlo of Sittard

Wil je deel uitmaken van een gezellige samenleving, wonen in een rustige provincie waarin mensen zichzelf blijven maar toch alles binnen handbereik hebben? Verhuis naar Maastricht, Venlo of Sittard. De hoofdstad, Maastricht, is met 120.000 inwoners niet alleen de populairste stad onder Limburgers zelf, maar ook onder toeristen. De stad in het uiterste zuiden van Nederland is een van de oudste steden die ons land kent. Door de stad stroomt de rivier de Maas.