Woning kopen in Groningen

Een woning kopen in de provincie Groningen is zeker aantrekkelijk. De huizenprijzen in Groningen behoren namelijk tot de laagste van Nederland. Goedkoop wonen dus in Groningen, hetzelfde geldt ook wel een beetje voor Drenthe, Friesland en Zeeland. Let wel op een aantal zaken als je een huis wilt gaan kopen in Groningen. Hoewel wonen op het platteland hartstikke mooi kan zijn, kleven er zeker ook nadelen aan.

Voorzieningen wel of niet dichtbij

Omdat de provincie relatief dunbevolkt is zul je in de kleinere dorpen vaak weinig voorzieningen tegenkomen, zoals een supermarkt, bank/pinautomaat of cafetaria. Dergelijke voorzieningen zijn altijd van belang, want even snel wat eten scoren bij de snackbar en even geld pinnen in je eigen dorp is voor veel mensen toch wel een must. Een ander nadeel van wonen in een minder dichtbevolkt gebied is dat je vaak verre afstanden moet rijden. Grote winkelcentra liggen niet naast de deur en je bent vaak aangewezen op je auto of het openbaar vervoer. Het laatste is natuurlijk ook niet overal aanwezig, hoewel de buslijnen toch goed georganiseerd genoemd mogen worden in Groningen.

Vrijstaande huizen en goedkope boerderijen

Een huis op het platteland is vaak groter als een huis in de stad. Logisch natuurlijk, er is meer ruimte en de kavels zijn ook aanzienlijk groter. Dit terwijl de prijs juist lager is. Voor hetzelfde bedrag waar je in de randstad een simpele rijtjeswoning koopt, heb je in Groningen een boerderijtje of in elk geval een vrijstaand huis met een stuk grond. Bij het kopen van een boerderij of ouder huis is het van belang dat je goed onderzoek doet of laat doen naar de aanwezigheid van astbest. Veel oudere boerderijen en boerenschuren bevatten namelijk een dak van astbestcement platen. Het laten verwijderen hiervan is een dure geschiedenis en moet gebeuren door een erkend bedrijf.

Typisch Groningen

Als je een huis gaat kopen in Groningen wil je natuurlijk wel weten wat er nou typisch Gronings is. Om te beginnen is dat natuurlijk het dialect. Groningers praten onderling vaak Gronings met elkaar, maar gelukkig is dit eenvoudig te verstaan voor de meeste Nederlanders. Het is dus bij lange na niet zo ingewikkeld als het Fries, wat overigens ook bijna geen dialect maar meer een eigen taal genoemd kan worden.

Groningen heeft diverse streekproducten die typisch zijn voor Groningen of bepaalde delen van Groningen. Zo kent iedereen in Groningen wel de Groninger koek, poffert en spekdikken.

Toerisme, attracties en bezienswaardigheden

Als je gaat wonen in Groningen weet je eigenlijk al een beetje dat je in een gebied woont waar natuur, recreatie en toerisme belangrijk is. Groningen is rijk aan campings, hotels, bed & breakfasts en dagattracties. Voorbeelden van deze laatste categorie zijn het Klooster in Ter Apel, Nienoord in Leek, Vestingstad Bourtange en de museumspoorlijn STAR in Stadskanaal.

Wonen in Westerwolde, het Westerkwartier, het Hoogeland, de Veenkoloniën en het Oldambt

De provincie Groningen is opgedeeld in een aantal gebieden/regio’s. Zo is er het prachtige gebied Westerwolde waar natuur echt nummer één is. Westerwolde kenmerkt zich vooral door haar drie riviertjes; de Westerwoldse Aa, de Ruiten Aa en de Mussel Aa. In de Veenkoloniën vind je vooral rechte lijnen in het landschap en natuurlijk de uitlopers van de Hondsrug, een soort heuvel die zich over een grote afstand uitstrekt tussen Emmen (Drenthe) en de stad Groningen.

Wonen in de Stad Groningen

Een huis kopen in één van bovenstaande streken is zeker de moeite waard. Het zijn stuk voor stuk prachtige gebieden en je kunt er prima wonen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een huis in de stad Groningen zelf. Een woning in de Stad is alweer een stukje duurder dan op het platteland. Hier geldt natuurlijk ook dat voorzieningen beter geregeld zijn; er is een bus- en treinstation, diverse winkelcentra, sociale voorzieningen, musea en een keur aan eetgelegenheden. Maar zelfs in de stad Groningen zijn de huizenprijzen toch nog onder het gemiddelde van Nederland, wat Groningen echt zeer de moeite waard maakt om voor te kiezen als je gaat verhuizen.