Woning kopen in Drenthe

Voor genieten in de rust moet je in Drenthe zijn. De dunbevolkte provincie is niet alleen plek om aan het drukke westen te ontsnappen, maar vanwege de 52 aanwezige hunebedden ook een provincie om de historie van dichtbij te ervaren. Drenthe wordt al sinds het Neolithicum bewoond en wie weet ben jij één van de bewoners van nu.

Veel ruimte en toch alles binnen handbereik

Een woning kopen in Drenthe staat haast altijd garant voor rust. Zo druk als het in de Randstad is, zo rustig is het in Drenthe. En toch heb je dankzij steden als Assen en Emmen alles binnen handbereik. Ook in de kleine dorpjes zijn alle must-haves aanwezig, van pinautomaten tot cafetaria’s. Wil je een middagje flink shoppen, dan zal je je toch echt naar de stad moeten begeven. Drenthe, met op de landkaart Friesland en Groningen boven zich en Overijssel onder zich, heeft in totaal 12 gemeenten, waarvan niet Assen, maar Aa en Hunze de grootste is en De Wolden de kleinste is.

Verschillende woningtypes aangeboden

Als je een woning gaat kopen in Drenthe, dan hoef je niet voor verrassingen komen te staan. De provincie kan met recht divers worden genoemd. Dat betekent dat Drenthe de plek van je leven kan zijn zowel op het platteland als in de stad. Waar de Randstad barst van de bebouwing, kun je in Drenthe vooral genieten van de ruimte, zelfs in steden. Bovendien zijn de huizenprijzen in Drenthe vandaag de dag historisch laag, zeker in vergelijking met westelijk gelegen provincies. Of je nou een boerderij beaamt, een mooi vrijstaand huis of een eenvoudige flat in de stad; in Drenthe behoort het allemaal tot de mogelijkheden.

Typisch Drenthe

Drenthe heeft je van alles te bieden, ook zaken die typisch Drents zijn. Mocht je een hondenliefhebber zijn, dan heb je vast weleens van de Drentsche patrijshond gehoord. Het oude Nederlandse jachthondenras stamt af van de spioen en spanjoel die met de Spanjaarden in de zestiende eeuw in Drenthe waren. De Drentsche patrijshond wordt vaak afgebeeld op oude schilderijen. De Drentse hoen is iets anders typisch Drents. Het oud Nederlands kippenras is in de zeventiende eeuw ontstaan in Drenthe en sindsdien niet meer weg te denken uit de provincie, aldus inwoners uit de provincie zelf. De kippen, die witte eieren leggen, zijn goede broedsters. Qua dialect gaat voor Drenthe hetzelfde op als in de meeste andere provincies: de bevolking van Drenthe gaat steeds minder Drents praten. Drents wordt weliswaar nog steeds officieel als regionale taal erkend. Het mooie is dat ieder dorp zijn eigen variatie heeft.

Volop historie in Drenthe

Voor een stukje geschiedenis moet je in Drenthe zijn. De provincie wordt als bewoond sinds het Neolithicum getuige de 52 aanwezige hunebedden, megalithische grafmonumenten bestaande uit zwerfsteden aangevoerd in de voorlaatste ijstijd. Maar Drenthe heeft in tegenstelling tot wat veel mensen denken nog veel meer dan alleen de hunebedden. Neem de jaarlijkse motorwedstrijd TT Assen, die zowel Assen als de provincie Drenthe internationaal op de kaart heeft gebracht. Kamp Westerbork, het Kasteel van Coevorden en de Mariakerk in Ruinen zijn eveneens de moeite waard om te bezoeken. Voor wie om natuur geeft, zijn er de nationale parken Drents-Friese Wold, Dwingelderveld en beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa.

Wonen in Assen of Emmen

Zie je wonen in een landelijke omgeving helemaal zitten maar heb je ook graag de grootste publieke voorzieningen binnen handbereik, dan is wonen in Assen of Emmen de ideale oplossing. Assen, met 62 duizend inwoners de grootste stad van Drenthe, is sinds de twintigste eeuw uitgegroeid tot een stad van formaat. Emmen is met 38 duizend inwoners de tweede grootste stad.