Het kopen of huren van een huis doe je niet iedere dag. Het is een heel belangrijke beslissing die je maakt voor vele jaren. Weet je bijvoorbeeld al waar je wilt gaan wonen, of je wilt kopen of toch huren en of je wilt gaan voor een modern of meer klassiek huis. In elk geval is er vandaag de dag een ruim aanbod met zowel koopwoningen als huurwoningen. Er staan gemiddeld circa 230.000 woningen te koop om een keuze uit te maken. Dit verschilt natuurlijk wel per provincie, want als je besluit een huis te kopen in Groningen heb je minder te kiezen dan in Noord-Holland.

Denk over al deze dingen rustig na en neem geen overhaaste beslissingen want eenmaal gekocht kun je je woning niet gemakkelijk meer verkopen in deze economisch moeilijke tijden. Door de crisis dalen de prijzen van woningen de laatste maanden erg snel, dit terwijl ze al jaren aan het stijgen waren.

Stap 1: Kopen of huren?

Deze pagina gaat voor de rest over het kopen van een woning. Kies je er voor om te huren en wil je meer informatie hierover, dan verwijzen we je graag door naar onze pagina woning huren.

Stap 2: Bestaand of nieuwbouw

Als je er eenmaal uit bent dat je een woning gaat kopen komt de vraag op of je gaat voor een nieuwbouwwoning of een bestaand huis. Voordeel bij een nieuwbouwwoning is dat het huis helemaal op maat voor jou gebouwd kan worden. Nadeel is het hogere kostenplaatje dat dit met zich meebrengt. Een bestaand huis is goedkoper maar kost daarintegen meer in onderhoud en vaak ook in stookkosten.

Stap 3: Woning zoeken

Een woning zoeken kun je op veel manieren doen; via een makelaar, via internet of zoeken in kranten en bladen. We hebben een speciale pagina over het zoeken van een woning.

Stap 4: Woningen bezichtigen

Een huis kopen is niet iets wat je dagelijks doet. Denk goed na over je keuze en zorg dat je meerdere woningen gaat bezichtigen. Let bij een bezichtiging op dingen als de staat van onderhoud, het soort verwarming, isolatie en dubbel glas, ramen en deuren en mogelijke lekkages.

Stap 5: Beslissen en onderhandelen

Heb je eenmaal besloten om een bepaalde woning te willen kopen, dan begint het onderhandelen. Het is erg belangrijk om te onderhandelen over de vraagprijs van een woning want een lagere hypotheek kan je op de lange termijn veel geld besparen. Bij een eerste bod wordt vaak een maatstaf van ongeveer 10 procent onder de vraagprijs aangehouden.

Stap 6: Woning taxeren

Het laten taxeren van de woning is niet altijd nodig; dit is vaak afhankelijk van je hypotheekverstrekker. De bank wil soms een bewijs in handen hebben dat de woning daadwerkelijk een bepaald bedrag waard is. Dit kan een voorwaarde zijn voor het verstrekken van een hypotheek. Helemaal in de huidige economische crisis willen banken zekerheid dat er een onderpand is met genoeg waarde. Een taxatierapport laten opmaken moet gebeuren door een onafhankelijk taxateur; dit is iemand die objectief naar een huis komt kijken en op basis van het totaalplaatje een waardeschatting doet.

Stap 7: Hypotheek in orde maken

Dit is één van de laatste stappen is het in orde maken van de financiering, in de volksmond praten we over het rond maken van de hypotheek. Je laat de bank zien welke woning je wilt kopen en of je nog extra geld nodig bent voor een verbouwing. Verder laat je aan de hand van een loonstrookje zien dat je een constant salaris hebt; zonder een vast inkomen zal een bank heel moeilijk gaan doen over je hypotheek.

Stap 8: Koopakte ondertekenen

De allerlaatste stap tot je daadwerkelijk een huis hebt gekocht; het ondertekenen van de koopakte. Een woning koop je niet op de markt of in een winkel; je zult hiervoor naar een notaris moeten. Na het tekenen van de koopakte is de overdracht officieel voltooid en kan je jezelf gelukkig prijzen met je nieuwe woning. Wij van Woningen.org wensen je het allerbeste met je eigen huis!

Extra stappen: de woning betrekken, inrichten en aankleden

In overleg met de verkoper of met de makelaar krijg je de sleutels van de woning en kun je het huis gaan betrekken. Misschien volgt er eerst nog een verbouwing maar daarna moet het er toch echt van komen; de woning moet ingericht worden. Denk hierbij aan dingen als meubels, gordijnen, keukenapparatuur (voor zover die niet al ingebouwd is),lampen vele andere woonaccessoires.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *