Woning huren – Gratis advies

Helaas is het niet voor iedereen weggelegd een woning te kopen. Het brengt doorgaans hoge kosten met zich mee en bovendien toch ook wel een flink risico. Gelukkig is er een alternatief en dat is het huren van een woning. Globaal gezien zijn er twee verschillende mogelijkheden om een woning te huren:

– Het huren van een woning via de woningstichting.
– Het huren van een woning van een privé eigenaar (particulier).

Het huren van een woning via de woningstichting

Het kopen van een woning is duur, daarom willen veel mensen een woning huren. Financieel heeft dit een hoop voordelen, natuurlijk omdat het onderhoud van de woning wordt gedaan door de woningstichting. De kosten van de woonhuisverzekering zijn ook voor de woningstichting.

Het nadeel is dat je je ruim van te voren in moet schrijven, dit brengt lage kosten met zich mee en de wachttijd totdat er een woning vrij komt ligt gemiddeld op de 5 jaar. Zorg dus dat je er op tijd bij bent.

Het huren van een woning van een privé eigenaar

Het grote voordeel van het huren via een privé eigenaar is dat er geen wachttijd is. Als iemand zijn eigen huis of ruimte wilt verhuren mag dit gewoon. Dit mag normaliter gesproken aan iedereen worden verhuurd. Het nadeel voor de huurder is alleen dat de kosten gemiddeld hoger liggen dan van het huren via een woning stichting. Ook is er minder zekerheid over de duur van de huurperiode. Verstandig is dan ook om dit duidelijk in een contract op te laten leggen.

Wanneer je een woning huurt of gaat huren, kom je misschien in aanmerking voor huurtoeslag.